IN-HUIS RECYCLING

TRAP & HAP

BESCHRIJVING

Hoe kan het zo zijn dat de hoeveelheid afval per huishouden sinds 1960 verviervoudigd is, terwijl we serieuze milieuproblemen hebben. En waarom wordt het meeste daarvan verbrand en niet opnieuw gebruikt? Met andere woorden hoe sluiten we de materiaalkringlopen?

Het sluiten van kringlopen betekent dat de verwerkende partij dezelfde is als de creërende partij, met andere woorden degene die het afval maken, zouden het ook moeten verwerken. Maar hoe doe je dat bij burgers, hoe wordt afval bij wijze van spreke binnen een huishouden gerecycled?

Voedsel als wegwerpproduct

In Den Haag gingen we uit van de situatie rondom het Erasmusveld, een wat onbepaalde ecologische zone in het zuid-westen van de stad. Het omvangrijke onderweg ‘afval’ werd afgebakend tot voedsel afval, de grootste fractie en de zwaarste ‘carbon-foodprint’. Uit research bleek dat er een enorme afstand zit tussen de productie van voedsel en het uiteindelijke ‘product’ dat in de schappen van de supermarkt ligt. Hierdoor is voedsel een wegwerp-artikel geworden. Het doel werd daarmee de natuurlijke relatie met voedsel terug te brengen.

Trap&Hap

Om de hernieuwde relatie tot voedsel(productie) tot een prettige ervaring te maken is gekozen om fietsroutes rondom recepten uit te stippelen. Tijdens tests zijn een pizza-route en een quiche-route getest. In de toekomst moeten mensen zelf een afstand en een gerecht kunnen aangeven en dan wordt hun persoonlijke fietsroute berekend. Men komst langs een molenaar, proeft hoe tomaten echt kunnen smaken, kan de koeien aaien en hun verse melk drinken. En aan het eind van de dag wordt men beloond met heerlijke maaltijd.


PROJECTINFORMATIE

Master: Stina Vanhoof

Projectcoördinator: Frans Taminiau

Wijze uilen: Prof. dr. P. Hekkert (TU Delft) & Dr. Ir. C. Bakker (TU Delft)

Vreemde eend: Bewoners van het Erasmusveld, Proeffietsers & afvalbewust levende mensen

Project partners: TU Delft, stichting DOEN & Fonds 1818

Periode: febr 2014 – juli 2014

Lokatie: Rotterdam


Projectstatus: Implementatie
100%